Föda upp hundar

Att föda upp hundar är mer än ett intresse och en verksamhet, det är även en passion. Hundar är levande, tänkande och älskande varelser som förtjänar den bästa starten i livet. Detta kräver hårt arbete från uppfödaren. Det krävs att man har en bra hemmamiljö, att man förser tiken och alla valpar med den vård de behöver och att man ger varje individ tid. Däremot ska man inte låta det avskräcka hundälskare som funderar på att bli uppfödare. Gensvaret man får tillbaka från djuren och människorna som får en ny familjemedlem är värt all möda.

Hundar är sannerligen människans bästa vän

Hundar förtjänar den bästa starten i livet

Att hunden är människans bästa vän stämmer i fler aspekter än en. Därför är det väldigt viktigt och självklart att varje hund får en så bra start som möjligt i livet. Arbetet hos en uppfödare börjar därför långt innan man påbörjar parning och hoppas på tur. Det är viktigt att uppfödaren känner sig tillräckligt kunnig om hundar och om hur parning, valpning och hur allt kring detta går till. Det är även viktigt att vara medveten om vilka kostnader som medföljer, även om man givetvis tar ut en kostnad för valparna när de sedan säljs.

Det gäller dessutom inte bara att veta hur det går till från parning till valp. Man ska samtidigt känna till Svenska Kennelklubbens (SKK) regler för avel med hundar. Det är också viktigt att man känner till sin egen hund och dess rasstandard. Vill man visa upp sin hane eller tik är det därför bra att ställa ut sin hund. På så sätt kommer man i kontakt med andra uppfödare, domare och hundmänniskor. Framförallt är det viktigt att undersöka att den egna hunden mår bra och klarar av en parning, oavsett om det är en hane eller en tik.

Oseriösa uppfödare tänker inte på hundarna

Tyvärr ökar den oseriösa aveln och det har blivit en svart marknad av hundar som säljs som renrasiga utan några som helst bevis på att så är fallet. Inte nog med att det försvårar för seriösa hunduppfödare, det är heller inte bra för hundarna. Oftast görs parningar utan någon som helst kontroll av hundarna och chansen för sjukdomar, missbildningar och skador på tiken ökar. Flera gånger är tikarna inte tillräckligt mogna för en kull. Om en kull blir fin sätts det i system att para tiken så många gånger som möjligt.

En oseriös avel sätter inte hundarna i första rummet. Fokuset blir istället endast att tjäna pengar. På grund av detta är det otroligt viktigt att man inte stödjer den svarta hundmarknaden. Hundar förtjänar att komma in i livet på bästa möjliga sätt. Valparna behöver en trygg miljö att växa upp i för att bli starka individer som kommer att älskas av sina hussar och mattar. Tiken behöver tid att få läka och tid tillsammans med valparna innan hon känner sig trygg nog att lämna dem ifrån sig.

Hundens välmående börjar hos uppfödaren

En uppfödare ska inte bara föda upp djur, denne har även ett stort ansvar. Att vara ansvarig för att flera liv ska få en bra start kräver en person som är beredd att ta sig an det åtagandet. Samtidigt är det alldeles underbart. Det är en spännande resa att få följa sina hundar från lekande valpar till att ta på sig mammarollen. När det sedan kommer både en, två eller fem valpar som rusar runt och utvecklas kommer man både att svettas och skratta. Det är så uppfödning fungerar.