Populära hundraser

Funderar du på att skaffa en hund? Oavsett om man lever ensam eller i en familj är en hund oftast en uppskattad familjemedlem som snabbt blir en naturlig del av hushållet. Efter bara några veckor är det ofta svårt att föreställa sig eller minnas hur livet var innan hunden flyttade in. En av utmaningarna innan man köper en hund är att välja rätt bland alla hundraser som finns. Den här texten hjälper därför till på traven och tar en titt på två hundraser som tillhör de vanligaste i svenska hushåll. Du hittar andra populära hundraser på http://crossways.se/hundraser-andra-populara/.

Hundraser som Golden Retriever är kanske familjens bästa vän

Hundraser för familjen

Ett populärt val för familjer som väljer mellan hundraser är Golden Retrievers. En Golden Retriever är ursprungligen, som många andra hundar, en mix av två andra raser och har med tiden blivit sin egen ras. Vanligtvis blir dessa hundar någonstans mellan 10-12 år och även om de oftast ses som en ren familjehund är de också anpassade för jakt, träning och dressyr. Jämfört med andra stora raser är det relativt enkelt att träna en Golden Retriever, då den är smart och lättlärd.

Varför är då den här hundrasen så bra med familjer? En vanlig förklaring är att Golden Retrievers är naturliga flockdjur, till och med mer än andra raser. De känner ett stort ansvarstagande när det kommer till att vara öm mot och försvara de minsta i flocken, som i detta fall är er familj. Det är också sagt att just denna av alla hundraser är bland de absolut enklaste när det kommer till mat och näring, då de ofta anses som allätare. Med andra ord blir det relativt tacksamt att få ihop en vardag med en så lättskött hund.

Jack Russel – en trofast individ

Om man har speciella intressen som till exempel jakt eller dressyr och vill ha en hund som är överlägsen på disciplin och order bör man titta på en Jack Russel. Bland alla hundraser man känner till kommer förmodligen denna i topp när det gäller att lyda en överhet och rätta sig in i ledet. Dessa hundar används ofta till jakt och andra aktiviteter som kräver att man kan lita på att hunden gör exakt det som förväntas. En trygg lagspelare helt enkelt.

Man ska dock komma ihåg att med denna disciplin och intelligens kommer också en bestämdhet och envishet. Om man inte är strikt och visar vem som bestämmer i början av relationen, kan Jack Russel vara en av de hundraser som är svårast att komma överens med och det kan bli riktigt tufft att få en ras med så stark karaktär att börja lyda i senare år. Därför krävs en sund balans mellan tydlighet och kärlek för att få denna ras att trivas med er och ni med den.

Välj ras efter livssituation

Gemensamt för alla hundraser är att det är väldigt viktigt att omgivningen och ägarna har en livsstil som passar med hunden. Alla hundar behöver stimulans varje dag vilket betyder att en ivrig jakthund kanske inte är det bästa valet för småbarnsfamiljen som försöker få livspusslet att gå ihop. Tänk på att en normalstor hund behöver allt från två till fyra timmars motion om dagen. Detta gedigna schema måste såklart passa in i er livssituation annars kommer ingen att vinna på det i längden.