Rasen cocker spaniel

Cocker spaniel, som ursprungligen kommer från England är en av världens mest omtyckta hundraser. Även om man inte kan tro det när man ser den gulliga hunden så kräver den en fast hand av sin ägare. Den vill också ha mycket närhet och kroppskontakt. Det finns två typer av cocker spanieln, den ena är för utställning och den andra för jakt. Båd typerna används även för olika hundsporter såsom agility och freestyle. Vill du ha en sällskapshund som samtidigt är både sportig och aktiv passar den dig. Den passar också bra som familjehund men som alltid när det gäller hundar i småbarnsfamiljer beror det också på familjen. Vill du ha en hund som är lite coolare och med en häftig frisyr skall du välja en pudel

Cocker spanieln och dess ursprung

Som vi konstaterat i föregående stycke, kommer cocker spanieln ursprungligen från England. Den hör till gruppen stötande och apporterande fågelhundar. Rasens ursprung kommer från en spaniel som användes för att jaga med dresserad rovfågel. Spanieln arbetade framför ägaren för att stöta upp vilt. Från dessa spaniels utvecklades sedan en hund som mestadels användes till morkullejakt. Därav namnet cocking spaniel (morkulla-woodcock på engelska) som kom att bli cocker spaniel senare. Denna nya typ av spaniel slog igenom under 1900-talets början och från 1930-talet förekommer den i de färger vi känner till idag.

Cocker spanieln är tillgiven och glad

Cocker spanieln är en relativt frisk ras. Det finns ett hälsoprogram vad gäller höftleder och ögon men de problemen förekommer inte ofta. I temperamentet ska rasen vara positiv, öppen, nyfiken och full av livsglädje. Det vittnar den ständigt viftande svansen om. Den trivs i flock och kommer oftast bra överens med andra hundar. Det är en medelstor hund med ett milt utseende. Pälsen är slät och silkesaktig och ska aldrig kännas sträv eller vara lockig. Rasen förekommer i flera olika färger.

Att tänka på vid köp av valp

Cocker spanieln kräver en hel del av sin ägare. Tänk på att det är en aktiv ras som vill röra på sig. Dessutom behöver pälsen vårdas. Den behöver badas och trimmas regelbundet. Speciellt öronen behöver skötas om ordentligt. Be uppfödaren visa dig hur skötseln går till. För att det ska vara mest praktiskt för dig bör du vänja valpen vid att stå på ett speciellt ställe – gärna ett bord – när du sköter päls, klipper klor och gör rent öronen. Välj att köpa valpen hos en seriös uppfödare. Kontrollera även att rekommenderade undersökningar är gjorda på föräldrarna till valpen du väljer.

När du har fått hem din valp bör du genast börja uppfostra den. Den ska bli rumsren och när den väl är hemmastadd ska den också lära sig att vara ensam. Även om cocker spanieln är en mycket social hund ska den lära sig hur den ska bete sig med andra människor och i olika miljöer. När den väl har lärt sig det grundläggande är den redo för andra saker. Du kan gärna börja med att gå en valpkurs tillsammans med den och senare prova på agility, freestyle och lydnadsprov.

Att tänka på vid köp av cocker spaniel

Idag förekommer en hel del illegal import av hundvalpar. Valparna registreras som avkommor till svenska tikar och får då en falsk stamtavla. Detta har blivit en ny marknad för kriminella. Raser som cocker spanieln förs in i landet illegalt och utan att de har genomgått hälsokontroll. De insmugglade hundarna kan bära på parasiter och ha andra hälsoproblem. Ett flertal valpköpare har blivit lurade på detta sätt. Därför bör man alltid köpa sin valp från seriösa uppfödare som är registrerade i Svenska kennelklubben.